Fjernelse af visdomstænder – svære komplikationer

smerter-i-visdomstaender

Her ses de nedre og øvre visdomstænder

Visdomstænder de tredje række af kindtænder i bagenden af munden, om oftest de sidste tænder der kommer frem. Det sker også at det ikke er alle 4 kindtænder som vokser frem. At trække visdomstænder ud er en af de mest normale behandlinger hos tandlægen. Der findes mange uenigheder omkring fjernelse af visdomstænder. I følge mange medicinale undersøgelser så behøver de fleste ikke at få fjernet deres visdomstænder, selv hvis tanden er beskadiget.

En visdomstand behøver kun at blive fjernet hvis der er en infektion omkring tanden eller der er skade til tænderne ved siden af, hvis tanden ikke kan behandles af tandlægen eller der forkommer cyster omkring området. Men, mange får fjernet deres visdomstænder, selv hvis der ikke er nogle problemer med dem overhovedet.

Ofte når visdomstænder vokser frem fra tandkødet, kan der være ømhed eller smerte omkring området. Dette er helt normalt og burde ikke være til grund for bekymring. Hvis dine visdomstænder ikke forårsager nogen problemer, så kan det være en god ide at undgå risici forårsaget af operation. Hvis dine visdomstænder er belastet men ikke forårsager nogen problemer, så kan det skabe flere problemer at trække dem ud,end at lade dem være.

The øverste visdomstænder har rødder meget tæt på de maxillær bihuler, og nogle har endda rødder i bihulerne. En åbning ind til bihulerne efter man har fjernet visdomstænderne kan forekomme. Hvis der kommer en åbning, er der risiko for bakterie kommer ind og forhindre området i at hele og kommer ind i bihulerne. Denne infektion er svær at behandle med antibiotika og skal derfor ofte drænes gennem en operetion.

Har du mange smerter i dine visdomstænder lige nu, så kontakt tandlægen med det samme! Hvis du bor i Lyngby og døjer med tandsmerter, så klik forbi Smilicentrum – altid professionel og dygtig behandling bl.a. af visdomstænder.

Nerverne i munden kan blive beskadiget under en operetion for at fjerne visdomstænderne i underkæben. Den sensoriske nerve kan blive permanent skadet, hvilket sker for 1 ud af 100 mennesker. Det er nerven som gør at du kan mærke smerte  og temperaturen i munden. Tandlæger og kirurger bruger tit et apparat kaldet “lingual nerve retractor” for at flytte den sensoriske nerver væk under operetion. Men kan faktisk øge sandsynligheden for skade.

En anden mindre kendt komplikation som kan forekomme ved fjernelse af visdomstænder er en ny sjælden sygdom kaldet “New Daily Persistent Headache” (NDPH). Folk med NDPH kan fortælle dig præcis hvilken dag deres hovedpine begyndte. Folk med denne sygdom har ondt i hovedet eller smerte i forskellige niveau.

 

{ Comments are closed! }