Hvad er paradentose?

De fleste ved, at man bør børste sine tænder to gange dagligt for at passe på dem. Hvad de færreste dog ved er, at tandbørstningen ikke alene er vigtig for at sikre tændernes sundhed men ligeledes for at sikre tandkødets sundhed.

Tænders sundhed afhænger nemlig i høj grad af tandkødets sundhed, og derfor er der god grund til at være opmærksom på de to mest udbredte tandkødssygdomme: Tandkødsbetændelse og paradentose.

Det har stor betydning for din generelle tandsundhed, at du holder øje med dit tandkød, og med en tandlæge i Århus kan du få professionel hjælp til opretholdelsen af sunde tænder og tandkød.

tandpleje

Tandkødsbetændelse – forløberen til paradentose

Hver gang du drikker og spiser, dannes der bakteriebelægninger på tænderne. Disse belægninger kaldes også plak. Hvis ikke plak regelmæssigt fjernes fra tænderne gennem tandbørstning og brug af tandtråd, forårsager de irritation ved tandkødsranden, hvilket leder til tandkødsbetændelse.

Tandkødsbetændelse kan relativt hurtigt behandles med god daglig tandhygiejne, men hvis tilstanden går ubemærket hen, vil den udvikle sig til paradentose. Paradentose er en mere alvorlig tandkødssygdom, der i folkemunde også går under navnet ’de løse tænders sygdom’. Sygdommen starter som tandkødsbetændelse, og i takt med at bakterierne spreder sig, begynder de at nedbryde vævet og knoglen, som tænderne sidder fast i. Når støttevævet og kæbeknoglen langsomt nedbrydes, vil tandrødderne miste deres fæste, hvilket bevirker, at tænderne bliver løse og ultimativt falder ud.

For at undgå dette scenarie er det afgørende at komme i behandling for paradentose så hurtigt som muligt. Du kan få effektiv paradentosebehandling i Århus, hvor der foretages dybdegående rensning af dine tandkødslommer. Her fjernes både plak og tandsten, således at betændelsestilstanden kommes til livs.

Det kan være vanskeligt selv at opdage paradentose, og derfor er det vigtigt regelmæssigt at gå til tandlægen. En tandlæge kan vurdere, hvorvidt du lider af paradentose ved dels at se på tandkødets tilstand og dels ved at foretage en måling af tandkødslommernes dybde.

3 tegn på paradentose

  1. Ømt og blødende tandkød
  2. Dårlig ånde
  3. Fremskreden paradentose gør tænderne løse og kan forårsage, at tandrækken flytter sig

Hvem får paradentose?

Paradentose rammer cirka 25% af befolkningen, og da sygdommen udvikler sig over tid, er det typisk personer mellem 30 og 40 år, som rammes af sygdommen.

Dog forholder det sig ofte sådan, at jo yngre man er, når man får paradentose, desto mere aggressiv er sygdommen. Derfor er paradentose hos unge mennesker en alvorlig tilstand, der kræver hurtig behandling, hvis risikoen for tab af tænder skal mindskes.

Tandlæge Poul Martin Grønnegaard
Skejbycentret
Skelagervej 7-9
8200 Aarhus N
86 10 91 11

 

{ Comments are closed! }